Dagritme van Lauren 1,5 jaar oud + haar voortgang

Dagritme van Lauren 1,5 jaar oud + haar voortgang

Inmiddels is Lauren alweer 1,5 jaar oud. Of eigenlijk, komende maandag is ze alweer 19 maanden. Een echt dametje is ze geworden. Een dreumes vol energie en met een eigen wil. Dit is het ritme wat we nu met haar hebben. Lees je mee?

Goeiemorgen!

Lauren wordt zo rond 7 uur wakker. Soms is het wel eens heel vroeg (half 6 of zelfs 4 uur) dan krijgt ze vaak nog een fles die ze helemaal opdrinkt en dan gaat ze vaak weer lekker slapen. Dan slaapt ze ook wel een beetje langer dan 7 uur. Heerlijk.

Maar normaliter wordt ze dus rond 7 uur wakker. Dan hoor ik haar huilen en 9 van de 10 keer staat ze dan al rechtop in bed. Als ik de deur opendoe krijg ik eerst een grote glimlach en vervolgen reikt ze me haar knuffel aan. Ik til haar op en geef haar een dikke kus.

Ze krijgt een schone luier en een fles melk (150+5). Inmiddels wil ze per se de fles zelf vasthouden. Soms ligt ze nog wel lekker bij me, soms wil ze graag zelf liggen.

Beneden speelt ze met haar speelgoed, met de ballenbaan of met haar keukentje terwijl ik de vaatwasser uitpak en ontbijt maak. Soms komt ze ‘helpen’, of ze komt me iets brengen om mee te spelen. Dankjewel liefie.

Eten en drinken

’s Ochtends krijgt ze dus een fles en daarna een boterham of en beschuitje. Deze eet ze niet helemaal op, ze zit best vol van de fles melk. Daar moeten we binnenkort maar eens een klein beetje verandering in brengen, zodat ze lekker gaat ontbijten.

Tussendoortjes zijn erg verschillend. Ze is dol op (zoet) fruit. Frambozen vindt ze heerlijk, appel in schijfjes ook. Aardbeien, peer, mango, al het zomerfruit is favoriet.

Om te knabbelen krijgt Lauren vaak een mini rijstwafel of een grote maiswafel. Ze houdt echt van dat geknabbel. Maar rozijntjes, theekoekjes een cracker met smeerkaas gaan er ook allemaal goed in. Soms krijgt ze ook een fruitzakje en sinds een tijdje kan ze die nu zelf eten (zonder ‘m direct in te knijpen en er een zooitje van te maken).

Met deze mooie zomer hebben we veel ijsjes gegeten. Thuis eten we perenijsjes en die eet ze lekker mee. En buitenshuis is Italiaans ijs of een softijsje favoriet. En we komen er niet meer mee weg om ons ijsje met haar te delen, nee mevrouw wil haar eigen ijsco. Prima kind, lekker van genieten!

Als lunch eet ze een boterham, zonder korstjes ander weigert ze ‘m… Met pindakaas, jam, smeerkaas, ei of een plakje kipfilet. Ik had nooit gedacht dat ik een moeder zou zijn die hier accepteert dat de korstjes blijven liggen, maar ik ben allang blij dat ze de boterham opeet.

In de middag krijgt ze thuis, net als op het kinderdagverblijf, al lekker wat groente te snacken. Tomaatjes zijn net snoepjes, maar reepjes paprika of schijfjes komkommer zijn ook lekkere snacks. En als ze mazzel heeft krijgt ze op donderdag een visvinger van de visboer.

Lauren eet ’s avonds met de pot mee, over het algemeen. Ik stem onze maaltijden daar wel een beetje op af, zodat ze mee kan eten. Het gaat de laatste tijd een beetje met ups en downs. Soms eet ze de pasta op alsof haar leven ervan af hangt, maar soms moet ze er niets van weten en eet ze alleen de boontjes op. Hamblokjes snoept ze er altijd als eerste uit, net als stukjes gehakt. Vissticks vindt ze lekker, mozzarella bolletjes ook. We proberen haar herkenbare dingen voor te schotelen en soms weer totaal iets anders. Nu we de winter in gaan zullen er weer een heleboel andere gerechten op het menu staan.

Na het eten eten we yoghurt als toetje. Dat wil ze zelf eten met de lepel, wat natuurlijk een zooitje wordt, maar ach. Zo oefent ze met een lepel en alsnog eet ze er best wat van op.

Slapen

Lauren slaapt nog één keer op de dag. We zijn nog bezig om haar dutje niet te vroeg te laten starten. Vaak lukt het wel om haar tegen half 12 in bed te leggen. Dan slaapt ze gemiddeld 2 uurtjes, met soms een uitschieter naar 2,5 uur.

’s Avonds beginnen we vaak rond half 7 / kwart voor 7 met het bedritueel. In bad of met een washand wassen, tanden poetsen en dan de pyjama aan. Ze krijgt dat ook een grotere luier aan voor de nacht. Dan lekker een flesje melk en vervolgens een boekje voorlezen. Als die uit is geeft ze de voorkant een kus (Nijntje of wie er dan ook op de voorkant staat) en krijgen wij ook nog een kus. In bed ligt haar slaapzakje al klaar en stop ik haar daarin. Inmiddels heeft ze haar konijn en haar speen ook al te pakken. Nog even een beetje wiebelen en draaien en dan valt ze heerlijk in slaap.

To keep it real: zeker niet altijd gaat het zo soepel. Tandenpoetsen gaat vaak gepaard met wat gehuil, één boekje is niet genoeg om voor te lezen en soms weigert ze de fles. Als ze niet wil slapen, staat ze direct op in bed en krijst ze alles aan elkaar en gooit ze alle spenen en knuffels op de grond. Wij proberen dan rustig te blijven en stug vol te houden, en gelukkig winnen wij eigenlijk altijd wel (ook al duurt het 1,5 uur…).

Spelen

Nu ze wat ouder en zelfstandiger is, kan ze heerlijk spelen. Met de bakjes van de stapeltoren, met boekjes, met knuffels en met haar ballenbaan. Wat ze enorm leuk vindt, is haar speelgoedmand uitpakken op tafel. Eén voor één stalt ze alle speeltjes uit op de salontafel.

Ze is dól op dieren. Kan al zo’n 10 dierengeluiden doen (mauw, boee, waf waf, sst, raaw, ppppfff, kwak kwak, puh puh (piep piep), hi hi hi, ie aa), en spot elke hond, poes of eend op straat. Ik vind het daarom ook zo heerlijk met haar te fietsen. De dierentuin en kinderboerderij zijn een enorm succes.

In de speeltuin vindt ze de schommel leuk, het kan haar niet hoog en hard genoeg gaan. Ook de glijbaan is een succes, waar we haar uiteraard nog even bij helpen.

Laatst nam ik haar voor het eerst mee naar een speelparadijs en dat vond ze leuk! Na even de boel verkent te hebben, ging ze er als een speer vandoor. Om 11 uur wilde ze niet naar huis, ze had het zo naar haar zin. Ze wordt echt supersterk en steeds behendiger, dat is zo leuk om te zien.

Na veel oefenen met de loopwagen, heeft ze die niet meer nodig. Ze loopt los! De eerste losse stapjes zette ze een paar weken geleden, die waren voorzichtig en wankel. Maar sinds een week of 2 stapt ze zelfverzekerd door huis, over straat en in de tuin. Tijd voor schoenen dus! Kijk deze mooie eerste schoenen eens. Ze heeft ze zelf uitgekozen en is er zo trots op. Thuis probeert ze ze zelf aan te trekken.

Het is een heerlijk kind, echt een meisje. Haar haren groeien nu lekker hard, waardoor ik haar een staartje kan maken. En kijk dat krulletje in haar nek!? Ik denk zomaar dat ze wel eens mijn slag kan krijgen. Ze komt af en toe heerlijk even knuffelen, deelt kusjes uit en kan ook echt over bij je komen liggen (voor een paar tellen). Die momentjes zijn goud waard.

Controle

Zoals je leest doet Lauren het super. Wij maken ons dus ook niet tot nauwelijks zorgen over haar ontwikkeling. Gecorrigeerd is ze dus 16 maanden toen ze ging lopen en dat is prima. Ook haar mentale ontwikkeling gaat prima. Ze gedraagt zich als een doorsnee dreumes, met alles erop en eraan (lachbuien, huilbuien, grapjes, driftbuien). In oktober zien de kinderarts opnieuw alsook de fysiotherapeut. Ik verwacht dat alles oké is en het vooral een routinecontrole is/wordt. Dan nog een keer rond haar tweede verjaardag en dan sluiten we het ziekenhuis hoofdstuk af!

Ritme

Hier nog even haar ritme op een rijtje:
07:00 wakker. Fles en een boterham of beschuit
09:30 Fruit + water
10:30 Cracker + water
11:30 Boterham
11:30 – 14:00 slapen
14:15 Thee met fruit en/of koekje
16:00 Groente snack + water
17:15 avondeten + yoghurt + water
18:45 Wassen en tandenpoetsen en pyjama aan
19:00 Fles melk en boekje lezen
19:00 – 07:00 slapen*
* soms nog een nachtfles

Toch wel weer een verschil met een half jaar geleden. Een fles minder en ook een slaapje minder. Verder is ze veel sterker en zelfstandiger geworden. De mijlpaal van dit halfjaar is toch wel het loslopen hoor. Hoe leuk is dat om te zien hoe een kindje dat leert. Ben benieuwd wat er de komende 6 maanden op de planning staat qua ontwikkeling. Ik denk vooral dat ze meer gaat praten.

Lijkt dit ritme een beetje op het ritme met jouw dreumes? Of juist niet? Wat verschilt er dan? Ik ben benieuwd naar jullie ritme.
Liefs Aaf

2 gedachten over “Dagritme van Lauren 1,5 jaar oud + haar voortgang

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.