Curly Girl Methode – Hoe gaat het met mijn krullen?

Curly Girl Methode – Hoe gaat het met mijn krullen?

Weet je nog een tijdje terug dat ik je het Krullenboek liet zien? Ik heb ‘m gekregen van Saskia en ik deelde mijn eerste indruk. Het boek staat boordevol informatie over je haar en de verzorging ervan. Het heeft echt wel even geduurd voordat ik goed voorbereid was. Maar daarna ging ik aan de slag met mijn slag 😉 of krullen of waves. Ben je klaar voor veel haarfoto’s?

Voor foto’s

Het is natuurlijk wel even handig om te beginnen met wat voor foto’s. Hoe zag mijn haar eruit voor ik startte met de Curly Girl methode (CG methode)? In mijn vorige artikelen heb je mijn haar vast als eens voorbij zien komen en ook dit artikel over het perfecte haarelastiekje gaat veel over mijn haar.

Ik heb veel en vol haar. Er zit van nature een beetje slag in, maar krullen zijn het echt niet. Al zie je dat op deze foto’s niet heel erg goed terug. Want ik borstelde mijn haar altijd een soort van steil. Het was lekker zacht en ontklit, maar ook zwaar. Ik droeg het vaak maar een halve dag los en daarna ging ’t in een staart of een slordige knot.

Deze foto is van afgelopen mei, net na de eerste lockdown. De kappers waren weer open en het was tijd voor een knipbeurt. Het werd iets meer dan schouderlengte, maar op deze foto zie je goed, vind ik, hoe lang, dik en vol mijn haar is. En hoe het natuurlijk valt; wel recht maar hier en daar zeker een slag/golf/wave.

Curly Girl Methode

De methode wordt uitgebreid omschreven in het Krullenboek. De CG methode is een verzorgingsmethode voor haar met natuurlijke krullen. Je behandelt je haar met producten zonder sulfaten, siliconen, minerale oliën, wax en uitdrogende alcohol. Want als deze producten zijn niet goed voor je haar, omdat het je haar uitdroogt, zoals sulfaten, of juist te veel afsluit.

Sulfaat is een agressieve reiniger die ervoor zorgt dat je haar heel schoon wordt, maar het ook beschadigt. Sulfaten wassen soliconen en minerale oliën uit je haar. Deze stoffen leggen een afsluitend laagje over je haar, waardoor het lekker zacht aanvoelt, maar het verstikt eigenlijk je haar. Daardoor kunnen andere producten de kern van je haar niet bereiken. Het is dus eigenlijk een vicieuze cirkel: wassen met sulfaat –> uitgedroogd haar –> je gebruikt siliconen en minerale oliën om het haar zacht te maken –> dit moet je er weer uit wassen met sulfaat –> etc.

Dit is trouwens een methode die niet alleen voor haar met krullen goed is. Ook steil haar heeft er baat bij om deze producten uit je wasroutine te schrappen. Het resultaat is gezond, natuurlijk haar. Wie wil dat nou niet?

Baat het niet, dan schaadt het niet

Het is dus goed voor elk type haar. Dus niets te verliezen om het eens te proberen toch? Ik verdiepte me in de methode en de producten die ik nodig zou hebben:

 • Een final wash
 • Een CG-shampoo
 • Conditioner
 • Haarmasker
 • Leave-in conditioner
 • Gel of mousse

Dit is de basis en hiermee kan je de eerste keren wel mee vooruit. Wil je meer weten over deze producten dan verwijs ik je naar Google of naar het krullenboek.

Haareigenschappen

Daarnaast is het belangrijk om te weten wat voor haar jij hebt. Want als jij erg droog haar hebt, dan heb je meer vocht nodig. En proteïne zorgt ervoor dat slap haar, krachtiger wordt. In het Krullenboek staan goede testjes en op de bijbehorende website staan handige how-to filmpjes.

Krultypes curly girl methode
 • Haartype: hoe krullend is je haar, welke krullen heb jij? Hierboven zie je de verschillende krul types. Mijn haar is een combinatie van 1, 2a en 2b.
 • Porositeit: in hoeverre staan jouw haartjes open en neemt het vocht op? Dit kan je voelen aan de hoeveelheid bultjes als je een haar tussen je vingers door laat glijden. Ik heb een gemiddelde porositeit.
 • Elasticiteit: hoe ver rekken jouw haartjes uit zonder te knappen (als ze nat zijn)? Je haar moet wel iets mee rekken, maar ook weer niet te ver. Deze balans is belangrijk en zegt wat over de vocht/proteïne balans van je haar. Mijn haar heeft een gemiddelde elasticiteit; het rekt ongeveer 30% mee voordat ’t haartje knapt.
 • Densiteit: hoeveel haren per vierkante cm heb je op je hoofd? Ik heb veel haar!
 • Dikte: heb je dikke of dunne haren? Mijn haren zijn dik.

Hieruit kan ik concluderen dat ik niet te veel proteïne nodig heb voor mijn haren, want dan zou ’t te stug en stroïg gaan worden. Wel heb ik vocht nodig, om mijn haren goed te (blijven) hydrateren. Daarnaast heb ik een gel nodig die veel doet, want mijn haar is dik, dus zwaar en gaat snel hangen.

Kies de juiste producten

curly girl methode producten

Ik ging naar de Kruidvat en kocht een hoop basisproducten. Ik wilde namelijk niet te veel geld uitgeven, want ja, wat als ik het niets vind? Door mijn persoonlijke lijntje met Saskia kreeg ik wat extra info van haar over de producten die ik kocht. Dit zijn in theorie CG producenten, maar zijn geen wondertjes. Ze gaan me heus iets helpen maar ik moest hier geen wonderen mee verwachten. Ai, goedkoop ik dus duurkoop in dit geval. En dat bleek ook wel toen ik mijn haar op de foto zetten, die je hieronder ziet.

Sas stuurde me wat proefjes op, op basis van mijn haareigenschappen (waaronder snotgel!. Daarover later meer). En daarmee ging ik aan de slag. Hieronder laat ik je verschillende foto’s zien, van verschillende dagen en wasmomenten. Eronder lees je daar meer over.

De eerste keer wassen met Sas’ producten: wassen met Hello Wave Noughty shampoo, masker van Shea Moisture Pick Me Up Lite Masque, leave-in van Hello Wave en dan snotgel. Ik borstel mijn haar trouwens onder de douche, terwijl het masker er in zit. En na de gel knijp ik met een hydrofiele doek het overtollig water uit mijn haren en daarna scrunch ik mijn haar met gel. En je ziet het: de eerste waves of krullen komen al tevoorschijn!

Gewassen met de Hello Wave conditioner (ipv shampoo) en verder gebruikte ik na de gel mousse van Syoss. Het gaf al veel meer krul, maar het werd ook erg plakkerig en stug. Dat vind ik zelf niet zo fijn.

Deze keer gebruikte ik wat meer snotgel en ik merk vooral dat de krul ietsjes hoger al start. Ook aan de voorkant verschijnen er waves. Dat gaat de goede kant op!

Iets anders proberen. Sas had me ook shampoo van Giovanni Cosmetics opgestuurd en die gebruikte ik deze wasbeurt. Deze keer probeerde ik alleen de mouse en geen gel. Toch echt wel minder krul zoals je ziet.

Ik merk dat mijn haar zich wat meer gaat gedragen als krullend/wavy haar. Er verschijnen wat hele grove pijpenkrullen, de voorkant doet goed mee. En vooral de onderste laag van mijn haar, zoals je hieronder ziet, gaat erg goed! Misschien zit ik toch nog iets te veel aan mijn bovenste laag, ik weet het niet.

Ga ik door?

Jazeker! Ik ben al blij met het resultaat en mijn haar voelt ook gezond. Ik was het slechts één keer per week met shampoo en één keer met conditioner. Wel moet ik erg aan wennen dat ik het niet meer in een snelle slordige knot moet dragen, want dat is niet goed voor je haar. Ik probeer nu er een knipje in te zetten bijvoorbeeld of er een ananas van te maken. Google maar als je wilt weten wat dat is. Die methode pas ik toe in bed, om mijn krullen te beschermen.

Mijn plan is om dit te blijven doen. Het was even veel werk om te starten, maar nu ik het wat meer onder de knie heb is het best oké om ermee door te gaan. Het kost wat tijd om het masker in te brengen, maar verder is het niet heel veel meer werk.

Ik hoop de komende tijd wat meer nog te leren over proteïne en daar wat mee te spelen. Mijn haar vind ik nog best wel stug en dat kan duiden op een proteïne overload. Ik wist dat dit geen methode is die je in één keer goed kan toepassen, het is proberen en spelen en uitvinden wat werkt voor jou en je haar. Hopelijk kan ik mijn haar wat minder ‘slordig’ maken.

Ik ga beginnen met het opnieuw lezen van het Krullenboek. Nu ik de basis wat meer in de vingers heb, denk ik dat er wat meer kwartjes op hun plek gaan vallen en ik er nog meer over kan leren!

Nog even op een rijtje welke producten is dus momenteel gebruik:
– Shampoo: Noughty Wave Hello Shampoo
– Conditioner: Noughty Wave Hello Conditioner
– Haarmasker: Noughty Wave to the Rescue hair treatment of Kruidvat Great Lenghts Haarmasker
– Leave in conditioner: Noughty Intensive Care Leave-in
– Gel: Creme Of Nature Argan Oil For Natural Hair Flexible Styling Snot
– Mousse: Syoss Styling-Mousse Keratin

Heb jij krullen? Of slag of waves? Is de CG methode iets voor jou?
Liefs Aaf

De linkjes in dit artikel zijn affiliate linkjes. Als jij via dit linkje iets koopt bij bol.com, dan verdien ik daar een klein percentage van. Het kost jou niets extra’s.

4 gedachten over “Curly Girl Methode – Hoe gaat het met mijn krullen?

 1. Goede morgen Aafke sukses met je mooie krullen het kan zeker alleen maar beter en mooier worden knuffels voor jullie. lieve groet marian spoor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.