Citroencake met glazuur

Citroencake met glazuur

Oké, ik had er gewoon zin in. Zo af en toe heb ik dat, dan wil ik graag de zaterdagmiddag in de keuken staan. Ik maakte eerst een grote pan verse paella en daarna bakte ik deze heerlijke citroencake mét glazuur. En hij is zo lekker dat ik het recept graag met jullie deel! 

Ingrediënten:
– 200 gram ongezouten roomboter
– 200 gram suiker
– 200 gram zelfrijzend bakmeel
– 4 eieren
– 2 citroenen: schil en sap
– 1 zakje vanillesuiker
– 150 gram poedersuiker
– 2 eetlepels warm water (niet op de foto)

Stap 1
Verwarm je oven voor op ongeveer 150-160 graden.
Zorg ervoor dat alles op kamertemperatuur is. Klop de boter samen met de suiker tot een romig geheel. Dat gaat veel makkelijker als de boter al een tijdje uit de koelkast is. Voeg daarna één voor één de eieren toe. Pas daarna doe je het bakmeel erbij, ook beetje voor beetje. Zorg ervoor dat al het meel goed wordt opgenomen. Klopt tot je een mooi beslag hebt.

Stap 2
Maak de citroenen goed schoon. Rasp één citroen en pers deze daarna uit. Zorg ervoor dat er geen pitjes of schilletjes in het sap zitten. Doe dit samen met een zakje vanillesuiker bij het beslag. Klop dit goed door elkaar.

Stap 3
Vet een cakeblik goed in, neem vooral de hoekjes goed mee. Doe het beslag in het cakeblik en strijk deze een beetje plat. Stop ‘m in de oven voor ongeveer 40-45 minuten. Hij is gaar als je met een satéprikker in de cake prikt en er blijft geen beslag meer aan zitten. Zit er nog wel wat beslag aan de prikker? Dan moet-ie nog even terug de oven in. Laat de cake even afkoelen voordat je ‘m uit het blik haalt.

Stap 4
Nu gaan we het glazuur maken. Rasp ook de andere citroen en pers het sap eruit. Opnieuw: zonder pitjes en velletjes. Doe dan 150 gram poedersuiker in een kommetje en doe daar 2 eetlepels warm water bij. Ook doe je het citroensap erbij. De rasp bewaar je, dit dient ter decoratie op het glazuur. Zodra je het water en het sap bij de poedersuiker komt, zie je dat dit een lekker sausje wordt. Als-ie wat waterig is, doe je er nog wat extra poedersuiker bij, totdat je de dikte hebt bereikt die je wil.
Plaats de cake op een stuk keukenrol en lepel het glazuursausje over de cake. Smeer ook de zijkanten lekker in. Strooi tot slot de citroenrasp over het glazuur.

Stap 5
Laat de cake en het glazuur goed afkoelen, bijvoorbeeld in de koelkast. Hij wordt dan een beetje harder en er komt een echt suikerlaagje op, heerlijk. Zet een kopje thee, snijdt een plakje af en geniet ervan!

De cake kan je zo’n dag of 3 goed houden, als je ‘m in een luchtdichte doos bewaard in een keukenkastje. Als je het redt om ‘m niet eerder al op te eten 😉

Als jij ‘m ook maakt, en je post het resultaat online, wil je me dan taggen? Vind ik leuk!
Eetsmakelijk. Liefs Aaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.