Carrot cake met heerlijke frosting

Carrot cake met heerlijke frosting

Zoals je weet vind ik het heerlijk om zo af en toe een middagje de keuken in de duiken en wat lekkers te bakken. Een tijd terug had ik zin in een goede carrotcake. In drie lagen opgebouwd, met veel lekkere crème ertussen! Dus ik ging aan de bak. Mocht je het leuk vinden, dan vind je hier het recept. 

Benodigdheden
– Rasp of keukenmachine
– Garde of een mixer
– Spatel
– Grote mengkom
– 3 kleine kommen
– Bakvorm 20 cm
– Bakpapier + schaar
– Paletmes (of anders een spatel of groot mes)
– Taartplateau of een groot bord
– Evt. spuitzak

Ingrediënten
Voor de taart
– 4 eieren
– 250 ml zonnebloemolie
– 2 tl vanille-extract
– 250 gram lichtbruine basterdsuiker
– 300 gram bloem
– 2 tl bakpoeder
– 1 tl baking soda
– snuf zout
– 2 tl kaneel
– 0,5 tl nootmuskaat
– 0,25 tl gember
– 0,25 tl kruidnagel, geplet/gecruncht
– 400 gram wortel, geraspt
– 125 gram walnoten, fijngehakt
– Boter of spray om in te vetten

Voor de frosting
– 200 gram boter (ongezouten, kamertemperatuur)
– 300 gram roomkaas (bijvoorbeeld monchou, deze is lekker stevig)
– 1 tl vanille-extract (staat hierboven ook al in het lijstje)
– 200 gram poedersuiker

Stappenplan
1. Rasp de wortelen.
Doe dit niet te fijn, dan krijg je een papje. Maar ook niet te grof, zodat je dikke slierten in je taart krijgt. Het moeten mooie dunne sliertjes worden. Rasp uit een zakje (kant-en-klaar) is te grof.
Oh, en verwarm je oven vast voor op 180 graden. 

2. Mix het beslag
De eieren, de olie en het vanille-extract doe je samen in de mengkom en klop je met de mixer (of garde) door elkaar. Daarna kan de suiker erbij. Meng alles goed door elkaar. Voeg daarna de droge ingrediënten toe: de bloem (let op dat er geen klontjes in zitten, anders eerst even zeven), bakpoeder, baking soda, een snufje zout en de kruiden. Spatel dit door elkaar (niet mixen!). Daarna kunnen de wortelrasp en de walnoten erbij. Spatel ook dit mooi door het beslag. Krijg je spierballen van ;-).

Heb je deze lemon curd al eens gemaakt?

3. Weeg je beslag af
En verdeel dit over 3 gelijke delen in de bakjes. Zo weet je zeker dat je straks 3 gelijke taartlagen krijgt. Je zou eventueel ook 1 grote taartlaag kunnen bakken en deze doorsnijden, maar dat is lang niet zo lekker!

4. Vet de taartvorm in
En leg een stukje bakpapier op de bodem. Zo komt de cake er strakjes makkelijker uit. Stort een van de drie delen in de vorm. Bak de cake af in de oven op 180 graden voor 15 tot 18 minuten. Als de cake gaar is (dit kan je checken met een satéprikker) en ietsje afgekoeld, haal je ‘m uit de vorm en leg je deze op een rooster met een bakpapiertje ertussen. Zo kan de cake mooi afkoelen. 
Doe dit ook met de andere twee beslagdelen. 
Mocht je de taart later af willen maken, doe de drie cakes dan in folie en bewaar voor maximaal 2 dagen. 

5. Make de frosting
Klop de boter een par minuten tot het zacht en romig is. Dan kan de roomkaas en de vanille-extract erbij. Mix dit goed door elkaar. Voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe. Mix (of spatel) dit door elkaar totdat alles mooi is opgenomen. Klop alles nog even op een hoge stand om de crème lekker luchtig te maken. 
Proef de crème even. Vind je ‘m zoet genoeg of moet er nog wat meer poedersuiker bij? Pas op dat je niet te veel proeft, want de crème is heeeel erg lekker 😉

6. Bouw de taart
Nu het leuke, maar ook het moeilijkste gedeelte. Neem hiervoor goed de tijd. Doe het eventueel de volgende dag als je geen zin meer hebt of als het al te donker is. De frosting kan je prima in een bakje in de koelkast bewaren. Laat de frosting dan wel eerst weer op kamertemperatuur komen, dat smeert makkelijker.

Maak ook deze citroencake eens!

Plaats een klein beetje frosting in het middel van het bord of plateau. Hiermee plak je de cake als het ware vast. Leg de eerste cake erop en smeer deze in met frosting (niet te dik!). Leg hier de tweede cake bovenop en wederom smeer je deze in met een laagje frosting. Dan de derde laag erop (met de platte kant naar boven) en ook hier smeer je een laag frosting op. Vul alle gaatjes en kieren ook met frosting. Dan is het nu tijd om ‘m rondom af te smeren. Zorg voor mooie, gladde randen (best een klusje). Het bord of de plateau maak je schoon met een stukje vochtig keukenpapier.

Dit is typisch een taart om te delen. Deel uit aan je visite, neem mee naar je werk, geef je buurvrouw een stukje. In je eentje krijg je ‘m echt niet op! Afgedekt in de koelkast kan je de taart prima een dag of 4-5 bewaren. 
Eet smakelijk!
Liefs Aaf



Eén gedachte over “ Carrot cake met heerlijke frosting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.