Boek 8 De Zeven Zussen: Atlas – Het verhaal van Pa Salt (zonder spoilers)

Boek 8 De Zeven Zussen: Atlas – Het verhaal van Pa Salt (zonder spoilers)

Oh jongens! We hebben er even op moeten wachten. En door het overlijden van Lucinda Riley was het toch wel even spannend of het boek er überhaupt er wel zou komen. Maar gelukkig heeft ze voor haar overlijden het verhaal met haar zoon gedeeld en hij heeft het verhaal toch af kunnen maken met als titel Atlas – het verhaal van Pa Salt. Ik vind het heel mooi dat hij haar levenswerk heeft kunnen afmaken. Ik las het boek in een week uit en dit is wat ik van Atlas vind!

Even terug…

Oke, waar stonden we ook al weer? Want het is wel van belang dat je dit laatste boek gaat lezen. In juni 2018 kwam het eerste deel uit genaamd “De zeven zussen”. Daarin werd het verhaal van Maia verteld. In de boeken hadden de andere zussen de hoofdrol in verschillende delen van de wereld:

  1. De Zeven Zussen – Over Maia in Brazilië waar ze meer komt te weten over de bouw van het grote Christus beeld en de roerige tijden in Parijs.
  2. Storm – Over zus Ally die in Noorwegen opzoek gaat naar haar verleden.
  3. Schaduw – Hierin wordt het verhaal van Star verteld. Dit boek speelt zich af in Engeland, op het platteland en in Londen.
  4. Parel – Cece reist via Krabi (Thailand) naar Australië om uit te zoeken waar ze vandaan komt.
  5. Maan – Tiggy woont nu in de bossen van Schotland maar wanneer ze graaft in haar verleden brengt haar dat naar Spanje, naar Granada.
  6. Zon – In deel 6 gaat het over het wereldberoemde topmodel Electra. Hoewel ze in eerste instantie niet geïnteresseerd is in haar geschiedenis, brengt een brief haar van New York naar Kenia.
  7. De Zevende zus – Deze zes zussen kennen we inmiddels, maar wie is toch die zevende zus? En wat is haar verhaal? Het verhaal brengt je over de hele wereld!

Deel 8

In de eerste zes delen is het al duidelijk dat zus zeven nog niet in beeld is. In deel zeven vinden ze na een lange en spannende zoektocht hun zevende zus. En hoewel er heel veel antwoorden worden gegeven op openstaande vragen, roept het ook veel meer nieuwe vragen op. Vooral vragen over Pa Salt.

En hij speelt de hoofdrol in het achtste boek. Wie is Pa Salt, waar komt hij vandaan, waarom heeft hij zes meisjes geadopteerd, waarom heeft hij de zevende zus niet kunnen adopteren? Wat is het verhaal achter al die adopties? Wat is de relatie tussen Pa Salt en Ma? En hoe is hij terecht gekomen in dat prachtige huis aan het meer van Genève? Waarom zitten er geheime gangen en kamers in dat huis?

Theorieën

Op internet dwalen al een aantal jaren een aantal theorieën over Pa Salt. Want deze reeks boeken is natuurlijk niet zomaar een reeks. Veel lezers zijn ervan overtuigd dat een deel van deze vragen al worden beantwoordt in de eerste zeven boeken.

Een van die theorie, die bevestigd is door de titel van boek 8 “Atlas”, is dat dat zijn voornaam is. Samen met de letter P vormen die letters het anagram Pa Salt. En laat Altas nou net de vader zijn van de zussen uit de Griekse mythologie.

Een vaak genoemde theorie is dat Pa Salt helemaal niet dood is en terugkomt in het boek. Maar waarom is hij dan weg? Daarvoor worden verschillende redenen genoemd: van lid van de maffia tot ontvoering. Hoe de vork in de steel zit, zal je toch echt zelf moeten lezen.

Als je het boek uit hebt, is het heel leuk om eens te googelen naar die theorieën en er meer over te lezen. Sommige zullen kloppen, en sommige zijn toch echt te ver gezocht!

De wereldreis van Pa Salt | Atlas

Wat ik je wel al kan vertellen is dat je in boek 8 “Atlas” de wereld rondreist aan de hand van het verhaal van Pa Salt. Je leest waar hij in zijn leven heeft gewoond, waarom hij daar woonde, wat hij daar deed en waarom hij verder trok naar de volgende bestemming. En logischerwijs leer je ook wat de relatie is tot de adoptie van alle meisjes. En je gaat “oooh”-momentjes krijgen gedurende het verhaal. Momenten waarop het kwartje valt, waarop de linkjes gelegd kunnen worden met de verhalen van de zussen.

Opnieuw lezen

Het lezen van Atlas heeft me getriggerd om opnieuw te beginnen met de boeken. Nu ik het hele verhaal ken, lijkt het me heel leuk om de boeken van de zussen opnieuw te lezen. De kennis van nu, geeft vast andere inzichten in de verhalen van de meiden.

Lucinda Riley heeft meerdere boeken geschreven. Lees hier mijn review.

Mijn oordeel over deel 8 – Atlas – het verhaal van Pa Salt

Ik was ontzettend nieuwsgierig naar het einde van het verhaal. En dat vindt ik ook het beste aan deze boeken. Het zijn losstaande boeken, met echt wel een einde. Maar tegelijkertijd met zoveel vragen die nog open staan, waar nog geen antwoord op gegeven is.

Wat ik ook heel tof vind, is hoe alle reizen, alle locaties, alle plekken worden beschreven. Je reist echt mee over de wereld en kan je helemaal inleven in het verhaal. Ik ben dol op reizen en zo reis ik toch een klein beetje mee vanuit huis.

Het wisselen tussen tijdslijnen (toen en nu) stoort me niet. Het draagt juist bij aan de verhaallijn en de opbouw van de spanning. Er wordt ook gewisseld op hele logische momenten, op het punt dat het goe voelt. Dat heeft de auteur (hebben de auteurs) goed gedaan.

Wat ik wil jammer vindt is dat sommige gebeurtenissen en emoties zo worden vergroot dat het onrealistisch wordt. Ik weet het, het is fictie. Maar toch. Dat doet af van de geloofwaardigheid van het verhaal, van de motieven van de hoofdpersonen. Zonder iets te verklappen: hoe personen zich toewijden aan een relatief onbekend persoon, hoe eenvoudig de ene de ander helpt zonder dat ze elkaar kennen. Afijn, het hoort erbij, dat weet ik. En zonder deze momenten was het verhaal niet zo geweest zoals het nu is.

En het eind, wow. Dat was heftig. Intens. Ik huilde, ook een beetje omdat dit toch echt het échte einde van deze reeks is. Ik huilde mee met de zussen, ik huilde om alle emoties die bij elkaar kwamen en eigenlijk ook wel om het verhaal van Pa Salt, want hoewel hij schatrijk was, is zijn leven alles behalve simpel geweest.

Heb jij deel 8 al gelezen? Wil je ‘m wel graag lezen? Klik hier om ‘m te kopen via Bol.com – zowel als boek als e-book.
Liefs Aaf

Eén gedachte over “ Boek 8 De Zeven Zussen: Atlas – Het verhaal van Pa Salt (zonder spoilers)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.