Al het (kinder)servies van melamine kan de deur uit!

Al het (kinder)servies van melamine kan de deur uit!

Een paar weken geleden was het volop in het nieuws, de kans is groot dat jij het ook voorbij hebt zien komen. Ook ik las verschillende nieuwsberichten over melamine. Het bleef bij mij vooral hangen omdat erbij werd gezegd dat het vaak in kinderservies zit. Ai, dat moet ik toch even uit gaan zoeken. In dit artikel pluis ik uit van melamine is, waarom het gevaarlijk is en wat dat betekent voor Laurens kinderservies.

Melamine

Laten we even bij het begin beginnen. Wat is melamine? Het is een chemische samenstelling, een organische verbinding, die vaak wordt gebruikt in kunststof. Nogal een scheikundig verhaal, daarvoor verwijs ik je even door naar Wikipedia. Het wordt vooral gebruikt voor harsen en coatings.

In combinatie met formaldehyde ontstaat er een kunststof die in warme toestand makkelijk vormgegeven kan worden. Het is kras- en breukvast, waardoor het enorm lang mee kan gaan. Camping-, picknick- of kinderservies wordt er daarom veelal van gemaakt.

Bamboe servies

Misschien heb jij het wel in huis, als bakje of koffiebeker. Veel kunststof servies wordt verkocht als bamboe. Dit klinkt erg groen en duurzaam, maar in feite is het melamine-kunststof met bamboevezels. Wij hebben heb ook in huis; Lauren heeft een serviessetje gemaakt van bamboe.

Schadelijk

Dat betekent dus dat je kinderservies van bamboe (of maïs) kan weggooien. Servies van melamine (zonder bamboe) kan je nog wel gebruiken voor koud eten voor kinderen ouder dan 3 of voor jezelf. Ik heb Laurens leuke setje inmiddels uit de kast gehaald en weggegooid.

Gebruik geen servies gemaakt van melamine met bamboe of mais. Via dit servies kun je mogelijk schadelijke stoffen binnenkrijgen.
Bron: Voedingscentrum

Nieuw serviessetje

Het kostte me even om een nieuw geschikt setje uit te zoeken. Ik was op zoek naar meerdere bordjes, bakjes en bekertjes. En uiteindelijk kwam ik uit bij Ikea. Daar kocht ik alles van de serie Kalas.

KALAS Beker, gemengde kleuren
Bron: Ikea.nl

Leuke kleurtjes, gemaakt van polypropeen, geschikt voor de magnetron (tot 100 graden) en de vaatwassen (tot 70 graden). En ontzettend goedkoop! 6 borden voor €1,29, 6 bakjes voor €1,29, 6 bekers voor €1,29 en 6 besteksetjes voor €1,29. Voor iets meer dan 5 euro ben je dus al klaar.

Ben je benieuwd naar wat Lauren allemaal eet op een dag? Klik dan hier.

Heb jij servies in huis met melamine of bamboe? Ben je inmiddels overgestapt naar ander servies?
Liefs Aaf

#nonspon. Ik heb het Ikea serviessetje zelf gekocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.