6x tips voor hardlopen in de lente

6x tips voor hardlopen in de lente

Sinds een tijdje ben ik nu weer lekker aan het hardlopen. Ik heb zelfs een doel voor 2020! Soms moet ik me ertoe zetten hoor, maar meestal vind ik het heerlijk om met dit lenteweer een rondje te rennen. Maar verkijk je niet op de lente, ook nu moet je je runs goed voorbereiden. Dit zijn mijn 6 tips voor hardlopen in de lente.

Kleed je niet te warm

Ook al lijkt het nog wat fris, het kan in de zomer al behoorlijk warm zijn. Trek dus gerust die korte broek aan, want het is oké om het de eerste 1 à 2 kilometers het koud te hebben. Door het bewegen krijg je het al snel warm en dat wil je niet té warm zijn aangekleed.

Er bestaat eenvoudig rekensommetje waarmee je al een heel eind komt: de +10 graden regel. Je gevoelstemperatuur ligt tien graden hoger dan de buitentemperatuur. Vanaf zo’n 11 graden (buitentemperatuur) kan je prima een korte broek aan. Dat kan dus ook prima in de lente!

Hydrateer

Dit is niet alleen belangrijk in de zomer, op hele warme dagen waarop je ontzettend zweet. Ook in de lente kan je veel vocht verliezen. Je zweet, want het is toch best een beetje warm, maar dat zweet verdampt ook weer redelijk snel door het zonnetje of de wind. Je verliest dus best veel vocht.

Bij thuiskomst is het dan goed om goed te drinken: water of sportdrank. Ik zet vaak een glas of flesje drinken klaar in de koelkast. Dan is het lekker koel als je terugkomt en dat lest echt de dorst.

Natuurlijk kan je ook water meenemen tijdens je run. Zelf vind ik dat niet zo prettig, om met een klotsend flesje te rennen. Heel soms, op hele warme dagen, verstop ik een flesje water als ik op een kwart van m’n run ben. Dan zorg ik dat ik ‘m op driekwart van m’n run opnieuw kan pakken om mijn dorst te lessen.

Smeer je in

De lentezon is ontzettend sterk. Daarbij is jouw huid niet gewend aan zonnestralen. En deze combinatie zorgt ervoor dat je heel snel kan verbranden. Dus smeer je in als je op pad gaat: je armen, benen, hals, nek en gezicht.

Zoek uit welke zonnebrand het beste werkt voor jou. Je wil niet dat er een vettig laagje op je huid achterblijft, die je huid afsluit. Ook moet ie niet jeuken of plakken. Ik smeer vaak zo’n 30 minuten van tevoren met in met een factor 30 van Nivea. En voor mijn gezicht gebruik ik eentje speciaal voor het gezicht van Rituals.

Petje/zonnebril tegen hooikoorts

Pollen, pollen, pollen. Ik weet er alles van. Mocht je hier ook veel last van hebben dan is het raadzaam om in de lente met een petje of met een bril op te rennen. Het beschermt je ogen direct tegen de zon.

Zorg dat je zichtbaar bent

In de lente blijft het wel langer licht, maar zo rond half 9 /9 uur wordt het toch wel donker. Zorg er dan voor dat je zichtbaar bent. Draag opvallende kleding en neem ook lampjes mee. Misschien is het nog niet donker als je van huis gaat, maar als het onderweg wel donker wordt zijn die lampjes ontzettend belangrijk voor je eigen veiligheid.

Geniet van de natuur

Kijk om je heen, geniet van de natuur die in bloei staan, van de dieren die je ziet, van de babyeedjes en -gansjes, van het zonnetje, van de lekkere temperatuur. Hardlopen in de lente is zo genieten, vind ik!

In deze coronatijden is het natuurlijk wel belangrijk dat je hardloopt met gepaste afstand. Loop alleen of achter elkaar. Kies een route uit die niet zo druk is. Het liefst in de natuur, zodat je eventueel de berm in kan stappen als het toch wat drukker wordt. Loop met een ruime boog om wandelaars en andere hardlopers heen. Geef fietsers, skeeleraars en andere sporters ook de ruimte om jou te passeren of in de halen. Houd ten alle tijden die 1,5 meter afstand in acht!

Ik schreef een hele tijd terug al een artikel over hardlopen in de zomer. Die lees je hier!

Hou jij ook zo van hardlopen in de lente? Herken je deze tips? Heb je nog meer tips? Laat ze dan vooral achter in de comments! Dank je wel.
Liefs Aaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.