6x tips voor een lange autorit met een baby

6x tips voor een lange autorit met een baby

Afgelopen kerstweek waren wij in Oostenrijk op wintersport. Natuurlijk ging Lauren gewoon met ons mee. Ik zou niet op vakantie willen zonder haar! Voor ons was het de eerste keer om zo’n lange rit met haar te maken. Van deur tot deur is het meer dan 950 kilometer rijden. Vandaag deel ik mijn tips met je om zo’n rit voor je kleintje en voor jezelf leuk te houden.

1. Deel de reis op in meerdere dagen

Dit was een gouden zet. We hadden van te voren al ingeschat dat het ons niet zou lukken om die 950 kilometer in één keer te rijden. Dus hebben we halverwege een fijn hotel geboekt. Zo zijn we twee keer zo’n 7 uur onderweg geweest, inclusief pauzes. Dat was voor Lauren goed te doen.

Ze slaapt onderweg toch minder goed dan thuis (logisch!) en zo tegen 16 uur was ze dan ook helemaal klaar met in de auto zitten. Gelukkig kon ze in het hotel lekker rollebollen op het bed en haar energie kwijt. En ook in het huisje was er ruimte en rust om even uit te razen.

2. Trek comfortabele kleren aan

Je vindt het zelf vast ook fijn om voor zo’n lange rit kleding aan te hebben dat lekker zit. Dus niet die skinny jeans of dat mooie jurkje. Doe het je kind dus ook niet aan. We trokken Lauren een lekkere broek en een comfortabel shirt aan op de heenweg. Op de terugweg had ze een boxpakje aan, dus zonder broekband.

3. Zorg dat je baby het lekker warm heeft

Deze hangt samen met punt 2. Want de kleding moet natuurlijk ook wel lekker warm zijn. Helemaal als het winter is! Maar zorg er ook voor dat je baby het niet te warm heeft. Wij hadden in eerste instantie de trappelzak in de autostoel laten zitten, maar dit werd al gauw te warm. Die haalden we er dus uit en als Lauren in slaap viel dekte ik haar toe moet een dun dekentje. Dat was prima.

4. Houd veel speeltjes bij de hand

Ik had een hele tas met speeltjes en doekjes bij me. Zodra Lauren uitgekeken was op het ene speeltje gaf ik haar een andere. Ook heeft ze nog een tijdje gespeeld met een zakje tissues. De leukste speeltjes zijn de dingen die geen speeltjes zijn 😉. Ik probeerde haar elke keer weer uit te dagen door het speeltje anders aan te bieden. Zo hing ik bijvoorbeeld de ringen op zodat die boven haar hoofd wiebelden.

5. Ga achterin naast je baby zitten

Misschien had je het al tussen de regels door gelezen, ik zat bij Lauren op de achterbank. Zo kon ik goed bij haar en kon ik met haar spelen. Daarnaast had ik ook gewoon veel beenruimte achterin 😊.

6. Neem een speelkleed mee

Als we een pauze namen dan namen we het speelkleed mee naar binnen. Zo kon Lauren even liggen, rollen en genieten van haar vrijheid op de grond. Dat vond ze heel fijn, want na een paar uur in de autostoel was dat bewegen heel erg welkom. Ik vond het niet zo fris om haar overal maar op de grond te leggen, dus het speelkleed was perfect!

Ik vond het beste een beetje spannend, voor het eerst zo lang in de auto met Lauren. Maar ze heeft het zó goed gedaan. Mede doordat wij er ook zo relaxed in stonden en het opknippen van de reis in twee dagen. Binnenkort gaan we nog een keer op vakantie en gaan we dit weer doen. Komt goed dus. Ben jij wel eens op (lange) autovakantie geweest met je kindje? Hoe pakte jij dat aan?
Liefs Aaf

4 gedachten over “6x tips voor een lange autorit met een baby

 1. Hoi Aafke,
  Bedankt voor de tips! Mijn man en ik zijn stilletjes aan een vakantie naar Zwitserland aan het voorbereiden, in de hoop dat het eind augustus allemaal kan. Onze zoon is dan bijna 1 jaar oud. Best spannend. We twijfelen nog of we een tussenstop maken. Het zou 9,5 uur rijden zijn, dus misschien wel zo prettig.
  Groetjes, Eva

  1. Hi Eva, ik hoop ook dat jullie kunnen gaan aan het einde van de zomer. Hopelijk kun je mijn tips dan toepassen. Alvast veel voorpret gewenst.

 2. Hoi Aafke!
  Fijn om jouw blog te lezen. Hoe oud was Lauren tijdens jullie trip? Wij zijn van plan om binnenkort naar Zwitserland te gaan en ons zoontje zal dan bijna 1 jaar oud zijn.
  Zat Lauren nog in een maxicosi of had je al een autostoel?

  Groetjes, Elien

  1. Hi Elien,
   Dank je wel. Lauren was 10 maanden toen we deze lange autotrip maakten. Ze zat toen nog in de maxicosi. Deze hadden we bevestigd op een base, maar daardoor zat ze best rechtop. We hebben toen ze net 1 was nog een tripje gemaakt en toen hebben we de maxicosi in de gordel gezet, waardoor ze wat meer lag en daardoor wat meer sliep. Misschien nog een extra tip 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.