6x maak het jezelf makkelijk als je borstvoeding geeft
Thomas is bijna 3 maanden. Dat betekent ook al 3 maanden borstvoeding geven. Het is nogal een zoektocht geweest. Hoe dat allemaal is verlopen, vertel ik later nog wel een keertje. Vandaag deel ik mijn 6 tips voor jou als jij van plan bent borstvoeding te geven, net bent gestart of het al een tijdje doet. Wie weet heb je er iets aan.
Eventjes een disclaimer van tevoren. Want laat het helder zijn dat dit geen reclamepraatje voor borstvoeding is. Dit is simpelweg hoe ik het doe en wat ik handigheidjes vind die het mij makkelijker maken. Elke moeder/vader/ouder voedt haar/zijn kindje op de eigen manier, en of dat met live borstvoeding is, afgekolfde melk, donormelk of poedermelk is, is om het even.
Medela kolfbh
Als je van plan bent te gaan borstvoeden, dan komt kolven vroeg of laat waarschijnlijk ook aan bod. Bij mij twee keer vroeg. Zowel bij Lauren als bij Thomas heb ik gekolfd/kolf ik. Bij Lauren uitsluitend voor 7 maanden lang en Thomas in het begin veel en daarna wat minder.
Naast dat ik je een oplaadbare kolf (ik heb deze) enorm kan aanraden, ben ik ook fan van een kolfbh. Hiermee ben je handsfree en kan je tegelijkertijd andere dingen doen! Zo heb ik al staan voetballen met Lauren in de woonkamer terwijl ik aan het kolven was. En ‘s avond maak ik me – al kolvend – klaar voor bed. Tijdswinst is perfect met een newborn.
Drinkbeker of waterfles naast je bed
En van borstvoeding geven, daar krijg je dorst van! Maar echt. Er staat dus standaard een volle Dopper naast mijn bed die ik elk voedingsmoment leegdrink. Je productie is onder andere afhankelijk van je eigen vochtinname, dus het is ontzettend belangrijk dat je genoeg drinkt als je borstvoeding geeft. Om het jezelf nóg makkelijker te maken zet je er eens sportdop op, zodat je met één hand kan drinken. Bijvoorbeeld als je je kindje vasthoudt tijdens het voeden. Een bidon of een drinkbeker met een rietje werkt natuurlijk ook.
Co-sleeper
In het begin drinkt je baby 8 tot 12 keer per dag, zo ongeveer. Het is dan wel heel fijn voor jou en voor je baby om lekker dichtbij elkaar te zijn. Zelf hebben wij een co-sleeper waar Thomas in slaapt. Wel in zijn eigen bedje dus, maar ’s nachts zet ik ‘m pal naast ons bed.
Goed voor de binding, ik hoor hem goed als hij honger heeft en geluidjes begint te maken en ik kan ‘m zo pakken. want de zijkant van de co-sleeper kan omlaag, waardoor ik niet eens uit bed hoef om Thomas te pakken.
De onze hebben we geleend, maar hij lijkt op deze hieronder. Dat is dus niet onze slaapkamer?. Met wieltjes, en ook een zijkant die naar beneden kan. Er zit een systeempje op, waardoor de zijkant ook niet zomaar naar beneden kan vallen of opengedaan kan worden door kleine kleuterhandjes. Heel handig met een behulpzame peuter in huis.
Doekjes, doekjes en doekjes
Overal hier in huis slingeren spuugdoekjes. Bij ons bij het bed, in Thomas’ bed, in de box, bij het verschoningskussen. Met een reden, want je weet nooit wanneer je er een nodig hebt. Een baby spuugt altijd om onverwachte momenten. En dan wil je zo snel mogelijk een spuugdoekje erbij hebben.
Net als dat er ook overal in huis hydrofiele doeken liggen. Die zijn wat groter en daarmee kan je goed je eigen kleding beschermen als je je kleintje een boertje laat doen op je schouder of om het babynestje te beschermen tegen uitgespuugde melk.
Vraag hulp als het niet lekker gaat
Borstvoeding loopt echt niet zomaar altijd van een leien dakje, echt niet. Het is dan wel iets natuurlijks, maar het is ook iets wat jij en de baby moeten leren. Vroeger hielpen je moeder, je zus en de buurvrouw een nieuwbakken moeder met aanleggen van de baby. Tegenwoordig krijg je hulp van je kraamverzorgende in de eerste week, maar daarna moet je het zelf uitzoeken En geloof me, je gaat tegen problemen aanlopen. Dat hoort er nou eenmaal bij.
Schakel op dat soort momenten hulp in. Dat kan een ervaren moeder in je omgeving zijn, de lactatie-telefoonlijn van je kraambureau, een lactatiekundige, het consultatiebureau of je huisarts, afhankelijk van het probleem. Ook online, bijvoorbeeld in de Facebookgroep Borstvoedingforum, kan je veel kennis en ervaring vinden en je hulpvraag stellen.
Zo heb ik op advies van mijn kraamverzorgende een tijdje gevoed met een tepelhoedje, heb ik twee keer een lactactiekundige laten meekijken omdat Thomas niet goed aanhapte, heb ik via mijn huisarts al 3 keer aan de telefoon gehad (voor medicijnen voor een opkomende borstontsteking, voor medicijnen tegen spruw en voor een doorverwijzing naar de kinderarts).
Verzorg je tepels
Door al die voedingen of kolfsessies op een dag, vraag je een hoop van je tepels. Verzorg ze daarom goed!
- Was je tepels niet met zeep, maar alleen met stromend water. Zeep droogt de huid uit en dat geeft meer kans op tepelkloven.
- Smeer Purelan. (Je ziet ‘m staan op mijn nachtkasje op de foto hierboven). Dit vettige goedje is superverzorgend voor je tepels, houdt ze lekker zacht en soepel. En niet onbelangrijk is niet schadelijk voor je baby. Een extra tip: draag een oud shirt of eentje die vies mag worden, want Purelan geeft best wel vetvlekken op kleding of beddengoed.
- Smeer na het voeden of kolven een klein beetje moedermelk op de tepels. Dat beschermt en heelt eventuele wondjes.
- Laat je tepels aan de lucht drogen. Na het smeren van een beetje melk is het verstandig nog eventjes met blote borsten rond te lopen. Vochtige tepels zijn een broedplaats voor bacteriën en dat wil je niet!
- Vervang regelmatig je compressen (nursing pads), met dezelfde reden als hierboven.
Lees hier over hoe ik Lauren 7 maanden borstvoeding heb gegeven door fulltime te kolven.
Borstvoeding geven is hard werken. Maar vaak geldt hard work pays off. Hopelijk mag mijn borstvoedingsavontuur nog lang duren en gaat het nu soepeler dan de eerste weken. Geef jij borstvoeding? Heb je nog aanvullende tips?
Liefs Aaf