6x lekker slapen voor een koukleum in de winter

6x lekker slapen voor een koukleum in de winter

Ja, ik ben een koukleum. Koude voeten, koude handen, ze zijn me helaas niet vreemd. In de winter heb ik soms echt moeite met in slaap vallen, omdat ik zo koud ben. Inmiddels weet ik wat goed werkt voor me en vandaag deel ik mijn koukleum-tips met jou. Lees je mee?

Houd jezelf warm gedurende de avond

De allerbelangrijkste staat hier als eerste. Want als je koud naar bed gaat, dan word je ook niet warm. Althans ik niet. Vroeger, als ik op de fiets thuiskwam in de winter, van een feestje bijvoorbeeld, moest ik altijd eerst even douchen om de kou van mijn benen te halen. Als ik gewoon thuisblijf dan hoeft dat niet, maar ik moet ’s avonds wel een warme trui aan en pantoffels aan doen. Op de bank pak ik er ook wel eens een dekentje bij. Alles om mezelf warm te houden.

’s Nachts is het ook erg belangrijk om jezelf warm te houden. Als ik ’s nachts eruit moet, om te plassen of om Lauren de speen te geven, trek ik altijd mijn pantoffels en mijn badjas aan. Kleine moeite, maar daardoor blijf ik wel warm. Ook sla ik dan mijn deken altijd even dicht, zodat de warmte in het bed blijft. Je wordt er handig in 😉.

Zet je raam open

Nou hoor ik je denken: huh, maar dat is toch koud? Ja klopt, er komt dan koude lucht binnen. Maar als jij lekker warm in bed ligt, dan heeft jouw hoofd koude en frisse lucht nodig. Of eigenlijk je longen. In een muffe lucht slaap je niet lekker, heb je meer kans op hoofdpijn en het ruikt de volgende ochtend ook ietsjes frisser.

Wist je dat een lagere koolstofdioxidewaarde ervoor zorgt dat je dieper en dus beter slaap? Je raam openzetten helpt je ook om weerstand op te bouwen. Daarnaast zorgt een goede ventilatie ervoor dat schimmels en huisstofmijt minder goed groeien. Wel zo’n fijn idee, toch? De ideale kamertemperatuur is trouwens 17 graden.

Elektrische deken

Slapen met de verwarming aan is geen goed idee, vooral om het punt hierboven. Ben je nou wel koud of is het (te) koud op je kamer, dan kan een elektrische deken uitkomst bieden. Ik heb er een en dat ding is goud waard. Als ik warm ben, maar ik stap in een koud bed, dan word ik ook koud. Met die elektrische deken haal ik de kou uit het bed, waardoor ik in een heerlijk warm bedje stap. Een soort van kruik, maar dan zonder water.

Het is een soort matje dat je op je matras legt, onder je molton en hoeslaken. In dat matje lopen draden die warm worden als je de elektrische deken aanzet. Het is dus eigenlijk geen deken, maar een onderdeken. Gek eigenlijk. Ik heb er eentje met drie standen. Als ik naar bed ga dan zet ik ‘m op drie zodat ie snel warm wordt. Als ik tv ga kijken in bed of ga lezen (overdag of ’s avonds) dan gaat ie op 1 zodat ie lekker warm blijft, maar niet te warm. Ik slaap trouwens nooit met de elektrische deken aan, veel te warm en zonde van de stroom.

Goed matras

Als we het dan toch over de matras hebben: wist je dat er verschillende matrassen zijn voor koukleumen of voor mensen die het gauw warm hebben? Als je het gauw warm hebt, wil je een matras met een goede ventilatie zodat de warmte wordt afgevoerd. En als je het snel koud hebt, heb je een matras nodig met een goede warmte-isolatie, zoals traagschuim. Traagschuim vormt zich naar je lichaam en houdt de warmte goed vast. Maar ook latex en visco zijn dan aan te raden.

Bij Perfecthomeshop hebben ze matrassen in alle vormen en maten, ook in niet alledaagse maten zoals een matras 150×200 cm. Ook hebben ze een variëteit aan topdekmatrassen en bedden.

4-seizoenen dekbed

Naast een goed matras, heb je ook een goed dekbed nodig. Zelf hebben we een 4-seizoenen dekbed, dat bestaat uit 2 dekbedden; een dikke en een dunne. Die dunne gebruik je voor de zomer, de dikke voor de lente en de herfst en samen voor de winter. Zo zorg je ervoor dat je in elk seizoen onder een passend dekbed slaapt. Een synthetisch dekbed houdt de warmte goed vast, en een donzen dekbed nog beter.

Heb jij je dekbed wel eens gewassen? Dat hoef je niet ieder jaar te doen hoor, maar een keer in de vijf jaar is toch wel lekker. Daarmee houd je ‘m fris en verwijder je de dode huidschilfers die in de jaren in je dekbed zijn gaan zitten. En tussendoor natuurlijk regelmatig luchten om zweet en andere geurtjes eruit te drijven.

Flanellen dekbed

In de winter gebruik ik een flanellen dekbed. Ken je dat? De stof flanel is zacht en minder hard dan bijvoorbeeld katoen. Daardoor voelt het minder koud aan als je in bed stapt. Je hebt ook flanellen hoeslakens voor je matras en zelfs flanellen pyjama’s. Heerlijk zacht. Als kind kreeg ik al een flanellen hoeslaken of dekbed en nog steeds vind ik het heerlijk.

Bonus tip: kruip tegen je partner aan

En mocht je nou niet alleen in bed liggen, dan zou ik zeggen: schuif een beetje op en knuffel lekker met je partner. Dat is gezellig én lekker warm 😉.

Wil je meer weten over mijn huis en hoe ik woon? Klik dan hier.

Oh jongens, als ik dit zo lees krijg ik stiekem heel erg zin in de lente en zomer. Niet meer koukleumen, maar gewoon lekker naar bed, met het raam open en zelfs één been buiten ’t bed omdat het warm is! Haha. Ben jij een koukleum? Of heb je niet zo last van de kou?
Liefs Aaf

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Perfecthomeshop. De afbeeldingen in dit artikel zijn afkomstig van Pexels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.