6x Klusjes in huis die je veel te weinig doet

6x Klusjes in huis die je veel te weinig doet

Nu de voorjaarsschoonmaak en de thuisisolatie-tijd samenvallen, heb jij natuurlijk al je hele huis schoongemaakt, toch?! Niet? Haha, zo herkenbaar. Een aantal klussen kan ik al wel afvinken, een aantal ook nog niet. Dit zijn 6 niet alledaagse klusjes die op je lijstje thuishoren. Ga jij ze ook doen?

1. Condensor schoonmaken

Deze heb ik al gedaan! Yes. Het was meer een moetje hoor, want het lampje brandde. Nou hoor ik je denken: een condensor, waar vind ik die? In je wasdroger! Waarschijnlijk weet je dat er elke droogbeurt veel stof vrijkomt en dat veel wordt opgevangen in het filter. Die maak je netjes elke droogbeurt schoon, toch? Maar stof dat er toch tussendoor glipt, wordt opgevangen in de condensor.

Deze bak zit in je wasmachine, achter het klepje. Je kan er heel eenvoudig bij. Hierboven zie je hoe ik de onze aantrof. Oeps! Je spoelt ‘m even af onder de douche en dan is ie weer schoon! Supersimpel.

2. Kookwas in je wasmachine

Als je dan toch bezig bent met je droger, neem dan ook even je wasmachine mee. Idealiter doe je dit 2x per maand, maar ik snap ook wel dat dat niet in je systeem zit. Je wasmachine schoonmaken is ook een simpel klusje.

Eerst maak je met keukenpapier de manchetrand schoon. Hier kunnen vetten en andere viezigheid blijven plakken. Daarna maak je het zeepbakje schoon, zowel het laatje als de ingang in de machine zelf. Wist je dat je dat laatje er ook uit kan halen?

Draai daarna een kookwas. Dit is een was, zonder kleding of ander wasgoed, op 90 graden met een halve kop soda of flinke scheut natuurazijn. Doe dit niet in het laatje, maar direct in de lege trommel. Klaar is kees!

3. Bovenop je kastjes afstoffen

Pak een krukje of een trappetje en een stofdoek. Ga vervolgens je hele huis door om bovenop alle kastjes schoon te maken: in de keuken, in de badkamer, op je slaapkamer, in je kledingkamer, waar dan ook. Ik vond zelf ook veel stof op de douchekop van de regendouche (heb jij daar al eens gekeken?) en op de kozijnen boven de deurposten.

4. Ramen lappen

Ja ja, een heerlijk typisch klusje. Stiekem kost dit altijd toch best veel tijd vind ik. Vaak knip ik het op in 3 keer: de buitenkant van de ramen beneden. Daarna de binnenkant en vervolgens alle ramen boven.

Je hoeft echt geen professionele wisser te hebben om de ramen te lappen. Met een spons en twee (katoenen) doeken, een emmer en zeepsop kom je een heel eind. Met de natte spons boen je het vuil eraf, met de ene doek droog je het raam en met de andere doek poets je de vegen weg. Kan prima. Oh en neem de kozijnen ook even mee!

5. Koelkast schoonmaken

Doe jij nu ook weekboodschappen? Dan is jouw koelkast aan het einde van de week vast ook heel leeg. Perfect moment om ‘m even uit te soppen.

Ik neem wel vaak de bodem en het bovenste bakje in de deur af, omdat ik daar soms zie dat het vies is. Maar het is ook goed om de rest zo af en toe goed schoon te maken. Je bewaart je eten en drinken in de koelkast, dan is het wel lekker om een schone koelkast te hebben.

Maak alle plankjes en bakjes schoon. Neem ook de rubbertjes mee, want daar zitten stiekem altijd veel kruimels in. En heb je het handvat ook goed schoongemaakt? Check ook even alle potjes die nog in de koelkast staan. Zitten er dingen bij die over datum zijn? Weg ermee.

6. Doucheputje ontvetten

Een van de meest ranzigste klusjes in huis vind ik. Met mijn lange, dikke haren, vormt zich met enige regelmaat een vieze, grijze, drappige haarmuis in het putje. De haren houden vuil, vet en viezigheid vast. Als je dit te lang laat duren, dan verstopt je doucheputje zelfs.

Met enige regelmaat halen we nu de haren uit het doucheputje. En dan bedoel ik de haren IN het doucheputje, niet erop. Giet er een bekertje soda in en daarna een bekertje hete azijn. Laat dit even inwerken en giet er daarna kokendheet water op.

Deze methode werkt net zo goed als dure goedjes zoals Mister Muscle, is veel goedkoper én beter voor het milieu en je leidingen. Win-win-win dus!

Heb jij een van deze klusjes de afgelopen tijd al gedaan? Blijven deze klusjes bij jou ook altijd liggen?
Liefs Aaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.