Zelf bechamelsaus maken

Zelf bechamelsaus maken

Ik liep laatst in de supermarkt met een boodschappenlijstje voor een paddenstoelenlasagne. Een van de ingrediënten was “een zakje bechamelsaus”. Ik kon deze niet vinden dus googelde ik hoe je zelf deze saus maakt. Wat blijkt? Het is supersimpel, en de ingrediënten had ik allemaal al thuis. Lees hier hoe je zelf bechamelsaus maakt.

Ingrediënten

– 500 ml volle melk
– 50 gram ongezouten roomboter
– 50 gram bloem
– (Verse) nootmuskaat
– Eventueel kaas

Stappenplan

Stap 1. Laat de boter langzaam smelten op een laag vuurtje.

Stap 2. Voeg de bloem toe en roer dit goed door de gesmolten boter. Laat het vuur nog laag staan en bak het mengel een beetje op. Het wordt dan iets korreliger. 

Stap 3. Voeg beetje bij beetje de melk toe. Blijf goed roeren zodat het mengel goed bindt. Laat de saus een minuut of 3 garen, terwijl je af en toe roert.  

Stap 4. Voeg wat nootmuskaat toe (geraspte verse of uit een potje). Voeg ook wat peper en zout toe. De basis van de bechamelsaus is nu klaar. 

Stap 5. Voeg de kaas toe.
Dit kan Parmezaanse kaas zijn, heerlijk in een lasagne. Of gewone geraspte kaas, voor bijvoorbeeld over de broccoli of bloemkool. Roer de kaas goed door de bechamelsaus, zodat deze helemaal smelt. Proef of de saus nu voor je naar smaak is. Voeg eventueel meer kaas, peper of zout toe.

Tips

1. Smelt de boter niet te snel. Als deze bruin wordt proef je dat terug in je bechamelsaus.
2. Voeg de melk écht beetje bij beetje toe. Je wilt niet dat de saus gaat klonteren, dus heb geduld.
3. Blijf bij de saus staan en roer af en toe door. Bechamelsaus koekt vrij snel aan en dat wil je natuurlijk voorkomen. 

Eet smakelijk!
Liefs Aaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.