Johannesbroodpitmeel – Kruidvat vs. Nutrilon

Johannesbroodpitmeel – Kruidvat vs. Nutrilon

Lauren heeft de eerste weken thuis flink gespuugd. Waar het begon met mondjes teruggeven, werd het al gauw echt spugen en projectielbraken. Op advies van haar arts zijn we johannesbroodpitmeel door haar melk gaan mengen om het dikker te maken. Wauw, wat een verschil. Ze houdt haar voeding nu zoveel beter binnen en groeit onwijs hard. Dat had ze blijkbaar nodig.

Toen we jbpm gingen kopen zag ik bij de drogist al twee merken: het huismerk en van Nutrilon (Nutriton). Op internet ging ik googlen naar de verschillen, maar kon daar helaas niet heel veel over vinden. Dus besloot ik zelf maar vergelijkend warenonderzoek te doen. Hieronder beschrijf ik onze ervaringen en bevindingen.

Wat is johannesbroodpitmeel?
“Johannesbroodpitmeel is een wit tot geelwit, haast reukloos poeder dat wordt verkregen door het malen van kiemende zaden van de johannesbroodboom. ” aldus Wikipedia. Het bevat geen voedingswaarden en je gebruikt het als natuurlijk verdikkingsmiddel.

Hoe werkt het?
Door het dikker maken van de melk, stroomt dit minder makkelijk via de slokdarm terug omhoog. Het ligt zwaarder op de maag. Hierdoor spuugt je baby minder. Bij Lauren merkten we het direct al bij de eerste fles. Wauw, ze hield gewoon haar voeding binnen. Deze eerste dag heeft ze alleen maar geslapen alsof ze deze energie nodig had. Zo fijn voor haar!
Af en toe geeft ze nog wel een mondje terug hoor en dan is het ook dikkere melk. Maar dat is normaal en helemaal oké.

Hoe geef je het?
Wij mengen het jbpm door de afgekolfde melk als we haar fles opwarmen. Je ziet direct dat de melk dikker wordt. Hoe langer je wacht, hoe dikker het wordt. Geef je borstvoeding? Dan kan je een papje maken en dit voor de borstvoeding aan je kindje geven. Lees hiervoor de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Bijwerkingen?
Het is natuurlijk een dikke substantie die je baby nu drinkt en dat merk je ook aan de darmpjes. Althans, wij merkten het wel bij Lauren. Ze heeft 2 dagen niet gepoept en veel geperst. Toen de ontlasting er wel uitkwam was het feest met een hoofdletter F 💩. Na een week of twee was ze wat meer gewend en kwam haar ontlasting weer regelmatiger.

Huismerk vs. Nutrilon
Oké, dan nu de vergelijking tussen deze twee producten. Beide komen in een doosje met daarin een zakje meel. Ook zit er bij beide een schepje bij. Die van de Kruidvat meet ca 1,4 gram en die van Nutrilon 1,7 gram. Hier al een klein verschil.

Links huismerk – rechts Nutrilon

Qua ingrediënten en voedingswaarden zien we ook kleine verschillen. Jbpm van beide merken bevat naast johannesbroodpitmeel ook andere ingrediënten.

Maltodextrine is een hoogwaardig koolhydraat. Calciumcarbonaat is een voedingskleurstof met het E-nummer E170(i) en wordt gebruikt als kleurstof, oplosmiddel of verdikkingsmiddel in voeding. Zinksulfaat bevat zink, een mineraal dat ons lichaam nodig heeft.

De producten verschillen in één ingrediënt: in die van het huismerk zit ijzer(III)difosfaat en in die van Nutrilon ijzersulfaat. Nou weet ik niet precies het verschil, mocht iemand het weten laat het vooral achter in de comments! Je ziet vooral dat er in Nutrilon meer mineralen zitten en met name meer Calcium (130 vs. 335 mg).

Ik heb twee shotglaasjes gepakt, daar wat lauwwarm water ingedaan en vervolgens allebei een schepje (hetzelfde schepje gebruikt, want dezelfde hoeveelheid) jbpm gegeven. Links is huismerk, rechts is Nutrilon.

Links huismerk – Rechts Nutrilon
Huismerk
Nutrilon

De structuur is niet hetzelfde. Links is wat meliger en korreliger, rechts wat meer poeder.

Links huismerk – Rechts Nutrilon

Van voren ziet het er zo uit. Links lost wat meer op en rechts vormt een soort dikkig laagje. Vervolgens heb ik met een klein vorkje even geroerd en zag het er zo uit:

Links huismerk – Rechts Nutrilon
Huismerk
Nutrilon
Links huismerk – Rechts Nutrilon

Links is wat korreliger en er blijven kleine klontjes achter. Terwijl rechts mooi oplost en een egale brei wordt.

Ik merkte direct dat ze anders reageren. Huismerk is dunner en blijft ook vloeibaar, terwijl rechts echt een compacte brei wordt. Ik liet ze allebei even 5 minuten staan en toen gebeurde het volgende:

Huismerk

De jbpm van het huismerk was dik maar bleef vloeibaar. Het leek op behanglijm.

Nutrilon

Nutrilon was helemaal dik geworden. Zo dik dat ik het glaasje op de kop kon houden zonder dat het eruit liep.

In de fles
Ook in de fles merk je dit verschil. De eerste week gebruikten wij Nutrilon voor Lauren en moesten we vrij snel de fles geven als we het jbpm hadden toegevoegd. Als Lauren wat langer over de fles deed, dan bleef er vaak nog een klont melk achter in de fles. Na 1,5 week gingen we over op het huismerk (want Nutrilon was op en niet de koop bij de Kruidvat waar ik was) en hierin bleef veel minder melk achter. Geen klonten dikke melk meer, maar een klein vettig laagje dat we met warm water zo uit de fles spoelden.

Hoe reageert Lauren er op?
Eerder schreef ik dat haar darmen na een week of twee meer gewend waren aan het jbpm, maar nu ik dit zo zie denk ik ook dat het komt omdat we nu huismerk gebruiken. Het blijft wat vloeibaarder en ik denk dat dat beter is voor haar darmen. Verder houdt ze de voeding dus echt veel beter binnen. Ze spuugt veel minder en komt nu goed aan, haar bedje is veel minder vies en ook haar kleding gaat langer mee. Sowieso fijn voor haar, maar ook voor ons!

Conclusie
Nog even alle info een rijtje.

Johannesbroodpitmeel van Kruidvat huismerk – €4,19
– 135 gram + schepje van 1,4 gram
– Is wat korreliger waardoor je goed met roeren om klontjes te voorkomen
– Blijft vloeibaar

Nutriton van Nutrilon – € 4,89
– 135 gram + schepje van 1,7 gram
– Met meer mineralen, onder andere veel meer calcium
– Lost makkelijk op en klontert niet
– Wordt een dikke brei, bijna niet meer vloeibaar

Voor Lauren werkt jbpm van de Kruidvat het beste. Dit drinkt ze makkelijk en heeft ze het minst last van in haar buikje. Voor ons betekent dat wel dat we goed moeten roeren en even een dubbelcheck moeten doen of alle klontjes eruit zijn.

Pure johannesbroodpitmeel
Bij verschillende natuurwinkels kan je pure jbpm kopen. Hierin zitten dus geen andere voedingsstoffen. Mocht je baby’tje bijvoorbeeld last blijven houden van zijn darmen dan kan je proberen of pure jbpm wel werkt voor jouw baby. Wij hebben dit niet getest, omdat Lauren het goed doet op de jbpm van het huismerk.

Note: gebruik jbpm in overleg met de kinderarts of consultatiebureau. Lees voor gebruik ook grondig de gebruiksaanwijzingen op de verpakking.

Wat zijn jouw ervaringen met johannesbroodpitmeel? Heeft het jouw kindje geholpen om het spugen tegen te gaan? Ik hoop dat je iets aan mijn ervaring hebt gehad.
Liefs Aaf

Wil je meer lezen over mijn ervaringen in het moederschap? Of wil je meer lezen over de premature bevalling en Laurens tijd in het ziekenhuis?
Klik dan op een van deze links: moederschap | bevalling | ziekenhuis

5 gedachten over “Johannesbroodpitmeel – Kruidvat vs. Nutrilon

 1. Omdat ik op zoek was naar johannesbroodpitmeel kwam ik jouw blog tegen.
  Mooie en duidelijke test! Misschien nog een keer uit te breiden met johannesbroodpitmeel uit de natuurwinkel?
  Succes met je blog.

 2. Fijn dat je dit uitgezocht hebt! Ik gebruik momenteel JBM van Nutricia. Hoe meng jij dit met moedermelk? Ik had gister eerst het meel opgelost in een beetje moedermelk en daarna bij de fles ingedaan. Aan de wanden van de fles zaten allemaal kleine korreltjes. Hebben jullie dit ook? En warmen jullie eerst de melk op voordat je het erbij doet?

  1. Hai Agnes, wij vulden eerst de fles met melk, warmden dit op en daarna een schepje jbpm erbij. Dan roerden we dit goed door met een klein lepeltje. Eventuele korreltjes drukten we fijn tegen de rand van de fles. Zo zorgden we ervoor dat er geen klontjes in de melk zaten.
   Hoop dat je er iets aan hebt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.