Heerlijke paella met kip en chorizo

Heerlijke paella met kip en chorizo

We gaan deze zomer niet op vakantie, maar om toch in de Spaanse sferen te komen maakte ik deze verrukkelijke paella. Zonder vis of schaaldieren deze keer, maar met kip en chorizo. Met verse producten, veel groente en beter-leven-kip. Wil jij dit ook maken? Dat kan. Hieronder vind je het recept. Eet smakelijk!

Boodschappenlijstje
– 4 kippendijen*
– 225 gram chorizo
– 1 (of meer) paprika’s
– 100 gram doperwten (uit de vriezer)
– 2 (of meer) teentjes knoflook
– 6 tomaten
– 400 gram paellarijst
– 1/2 eetlepel paprikapoeder
– plukje saffraan
– 125 ml witte wijn
– 1 liter kippenbouillon (2 blokjes)
* Het liefst koop ik goede kip. In dit geval kocht ik Beter Leven kip van PLUS. Ik koos voor kippendijen, omdat daar meer vet aan zit en smaakvoller is dan kipfilet.

Stappenplan
1. Snijd de paprika’s klein en de knoflook fijn. Ook de tomaten snijd je in blokjes. Daarna snijd je de kip in blokjes en de chorizo in grove stukken.

2. Maak de bouillon en doe daar de draadjes saffraan bij.

3. Zet een grote pan op het vuur (/je inductieplaat) en doe daar een scheutje olijfolie in. Daarin bak je de kippenblokjes gaar en rondom bruin. Schep de kip daarna over op een bord (of in een andere pan). Bak de stukken chorizo nu in het vet van de kip. Er komt nog veel meer vet uit de chorizo. Persoonlijk vind ik dat niet zo lekker, dus ik goot wat van het vet weg.

Volg je mij al op Instagram?

4. Voeg daarna de paprika en de knoflook bij de chorizo in de pan en bak dit 5 minuten mee.

5. Daarna kan de rijst erbij. Dit bak je ook even mee, zodat de rijst straks alle smaken goed kan opnemen. Na een minuut of 5 schenk je de wijn erbij en laat je dit goed intrekken.

6. De volgende stap is de bouillon toevoegen. Het liefst doe je dit beetje voor beetje. Dus als je het geduld hebt zou ik dat zeker doen. Een alternatief is om het in 2 delen erbij te schenken. Voeg ook de paprikapoeder toe. Breng het geheel aan de kook en elke keer als de bouillon bijna op is doe je er weer wat bij. Zo af en toe roer je, maar niet te vaak!

7. Als alle bouillon is opgenomen doe je de kip terug bij de rijst, voeg je de doperwten en de tomaten toe. Schep dit door elkaar. Verwarm de paella nog een minuut of 10 totdat alle rijst zacht is, maar nog wel een bite heeft.

8. Serveer de paella met een partje citroen.

Variatie
– Paella in Spanje eet je waarschijnlijk met zeevruchten. Dat kan je natuurlijk ook zelf maken. In plaats van de kip voeg je dan gebakken zeevruchten toe. Wil je helemaal uitpakken, dan grill je nog een paar dikke garnalen die je als laatste stap op je paella legt.
– Houd je van iets pittiger? Voeg dan een beetje chilipeper toe aan de paella. Pas op, niet te veel want dan gaat de chili overheersen. Met een beetje peper spice je dit gerecht ook al op.
– Geen fan van chorizo, of wil je een magere variant maken? Gebruik dan hamblokjes in plaats van chorizo. Uiteraard kan je de vettere kippendijen ook vervangen door kipfilet.

Eet smakelijk!
Liefs Aafke

 

Misschien vind je dit ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.